Cei 3.600 de pacienţi care se internează lunar la cel mai mare spital din Moldova se pot „externa" oricând cu forţa în caz de incendiu.
Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu un inspector de la Direcţia de Sănătate Publică au verificat ieri timp de şase ore cât de pregătit este spitalul „Spiridon" la producerea unui incendiu.
A fost organizat şi un exerciţiu de simulare la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. „În cazul unei tragedii cum a fost cea de la Maternitatea Giuleşti, personalul medical este pregătit", a spus maiorul ISU, Dragoş Roşu.
Citeşte şi:
Iaşi: Pacienţi trataţi în ploaie la Spitalul de Urgenţe
Iaşi: Controale în spitale pentru prevenirea incendiilor
Inspectorii au găsit hidranţi şi câte două căi de evacuare la fiecare etaj şi stingătoare ascunse de hoţi prin băi sau birouri.
Instalaţii cârpitede jumătate de secol
Sistemul electric al spitalului este cea mai mare problem pentru siguranţa pacienţilor. Din 1960, acesta a mai fost înlocuit pe alocuri, cârpit şi înnoit. Panoul electric principal este un monstru de fier de aproape 2 metri, de la subsol.
„Când este vreo problemă, intervenţia este foarte grea la acest panou. Nu este prevăzut cu şuruburi, durează foarte mult să îl deschidem şi trebuie să întrerupem curentul din tot spitalul pentru a remedia defecţiunea. Reţeaua electric nu mai corespunde demult normelor PSI, sau normelor actuale tehnice. Mort, copt trebuie să meargă", a spus inginerul spitalului, Adrian Porumb.
Bătăi de cap le dau şi întreruperile dese de current de la E.ON, care pot dura şi câteva minute, atât cât să poată produce un scurt circuit.
„Cel mai mult îmi este frică de penele scurte, cu întreruperi şi reluări dese de curent pentru că pot distruge softurile spitalului", a mai spus inginerul.
Clădirile vechi, cele maiexpuse