În ciuda pierderii majorităţii de la Senat, premierul Boc a reuşit să treacă prin Parlament Legea ANI, în forma agreată de Bruxelles. PNL a votat alături de Guvern, în timp ce parlamentarii PDL fac presiuni asupra lui Emil Boc pentru remanieri.
Legea ANI a fost adoptată în sesiune extraordinară, marţi, de Senat, cu 78 de voturi „pentru" şi o abţinere. Senatul este cameră decizională, drept pentru care legea va merge spre promulgare la preşedinte. „România recâştigă o parte din credibilitatea pierdută data trecută, când am avut incidentul pe legea ANI, şi reclădim încrederea pe plan intern şi internaţional pe componenta justiţiei", a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de ieri.
Întrebat dacă există posibilitatea ca Legea ANI să fie din nou declarată neconstituţională, premierul a spus: „n-am văzut nicio sesizare la CCR din partea nici unui grup cu privire la acest proiect, deci cred că suntem pe drumul bun".
Victoria în privinţa legii ANI este una extrem de dificilă pentru premierul Boc. Ea a fost posibilă numai pentru că liberalii s-au hotărât să îngroape pentru un moment securea războiului şi au votat în favoarea legii. „Vom vota legea chiar dacă este neconstituţională", a declarat de la tribună liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti. (Trebuie menţionat că PNL a votat ANI în speranţa că democrat-liberalii le vor întoarce favorul la ordonanţa privind revenirea la un TVA de 19%, lucru care însă nu s-a întâmplat. Astfel dacă şi Camera Deputaţilor unde Guvernul are încă majoritate clară votează la fel, TVA-ul rămâne de 24%).
În lipsa ajutorului din opoziţie (PNL a votat legea, PSD nu a votat-o, dar a asigurat cvorumul) Agenţia Naţională de Integritate ar fi fost practic neutralizată. Chiar în deschiderea şedinţei, senatorul Georgică Severin, suspendat din PDL pentru votarea moţiunii PSD din vară, şi-a anunţat demisia din partid. În