Microbii pot supravietui in spatiu cel putin un an si jumatate, arata oamenii de stiinta, care au descoperit bacterii pe invelisul Statiei Spatiale Internationale.
Micile vietuitoare au fost colectate de pe stancile de langa un sat pescaresc din Devon, Marea Britanie, cu tot cu o bucata de pamant, mediul lor preferat, si au supravietuit pe suprafata exterioara a ISS timp de 553 de zile, informeaza Physorg.
Puse la un capat al Statiei Spatiale Internationale, bacteriile au trait timp de un an si jumatate, chiar daca au avut de infruntat conditii grele.
Acestea au indurat, spre exemplu, schimbari drastice de temperatura, au fost expuse la radiatii cosmice si la lumina ultravioleta si au trebuit sa traiasca intr-un mediu anaerob, fara apa.
Cercetatorii de la institutul de cercetari stiintifice Open University, care au realizat experimentul, cred ca bacteriile au reusit sa supravietuiasca pentru ca au reusit sa formeze o colonie si sa se protejeze unele pe celelalte, dar si datorita capacitatii de a repara ADN-ul.
Supravietuirea micutelor fiinte pe ISS, intr-un mediu ostil si fara oxigen, pare sa sugereze este posibil ca viata sa "circule" prin Univers, cu ajutorul meteoritilor.
Pana acum, se stia ca unele bacterii pot supravietui ani de zile pe orbita, insa de data aceasta era vorba despre bacterii capabile de fotosinteza. Mostrele au fost aduse inapoi pe Pamant si traiesc in continuare intr-un laborator de la Milton Keynes.
Microbii pot supravietui in spatiu cel putin un an si jumatate, arata oamenii de stiinta, care au descoperit bacterii pe invelisul Statiei Spatiale Internationale.
Micile vietuitoare au fost colectate de pe stancile de langa un sat pescaresc din Devon, Marea Britanie, cu tot cu o bucata de pamant, mediul lor preferat, si au supravietuit pe suprafata