Ministrul agriculturii Mihail Dumitru a anunţat, în cadrul unei întâlniri cu omologul său ungar, că analizează posibilitatea simplificării accesului în retail al produselor de la micii producători, metodă aplicată recent de Ungaria pentru relansarea consumului.
"Ungaria a simplicat procedurile pentru modul de autorizare sanitar-veterinară a produselor locale. Şi noi vom încerca să facem acelaşi lucru împreună cu ANSVSA deoarece procedura de acreditare a micilor producători este identică cu cea pentru marii producători, ceea ce face mult mai dificil accesul în retail al acestora", a declarat Mihail Dumitru.
Diferenţa între agricultura ungară şi cea românească este că la nord de România fermierii sunt furnizori importanţi pentru alimentaţia publică având posibilitatea de procesare şi comercializare indiferent de mărimea exploataţiei.
La nivel local, agricultorii se lovesc de lipsa unor centre de colectare a produselor sau a unor fabrici de procesare, iar mai apoi de preţurile scăzute oferite de intermediari sau refuzul retailerilor de a le plasa produsele pe rafturile magazinelor.
La rândul său, Sandor Fazekas, ministrul dezvoltării rurale din Ungaria, a anunţat că şi ţara sa se confruntă cu o criză accentuată din cauza scăderii consumului şi a efectelor negative produse de calamităţi.
"În prezent se cumpără mai puţine alimente şi din nefericire există anumite căi prin care se evită comercializarea legală a produselor. În ultimii doi ani au intrat în Ungaria cantităţi importante de produse având o calitate îndoielnică cu care producătorii pot concura cu dificultate", a anunţat Fazekas, care a recunoscut că şi sumele alocate fermierilor ca ajutoare de stat s-au diminuat cu circa 90 mil. euro (25 mld. forinţi).
Piaţa neagră din sectorul agricol şi alimentar din Ungaria este "cu mult sub 50% din total, dar peste pragul acceptabil"