Teama de a călători, de a ieşi din casă sau de a merge în locuri aglomerate se tratează fie prin psihoteraie comportamentală, fie cu pastile ce pot recapta serotonina.
Într-o zi în cabinetul psihiatrului Radu Teodorescu a intrat o familie alături de Adrian, un tânăr timid de 17 ani. Elev model, extrem de talentat la desen, tocmai fusese primit ca bursier la o Academie de Arte Plastice din Germania. Deşi aveau toate motivele să fie fericiţi, din păcate fiul nu putea profita de norocul studiilor în străinătate la care atâţia părinţi români visează pentru copii lor.
De un an de zile Adrian nu mai ieşea din casă. Mama trebuia să îl însoţească peste tot, la orele de atelier ori la şcoală. Vara trecută, în seara unei zile caniculare tânărul se grăbea la o întâlnire cu câţiva prieteni când deodată la Piaţa Unversităţii l-a cuprins o ameţeală puternică, un nod în gât îl împiedecă să respire, genunchii nu-l mai ţineau şi de frică să nu leşine se lasă încet pe caldaram. Echipajul unei Salvări l-a dus la serviciul de urgenţă unde examenele clinice şi paraclinice au evidenţiat, spre mirarea sa şi a familiei, o perfectă stare de sanatate! Şi toate investigatiile repetate în zilele următoare au confirmat aceasta.
De fapt băiatul făcuse un atac de panică, o problemă cu care se confruntă cam un sfert dintre noi, cel puţin o dată în viaţă. Din nefericire în cazul lui Adrian ca pentru 3-5 % din populaţie atacurile s-au repetat transformându-se într-o tulburare de panică, afecţiune care se manifestă printr-o stare de anxietate fără motiv aparent şi debut brusc, marcată printr-o multitudine de simptome fizice: palpitaţii, sufocări, nod în stomac, înţepături în extremităţi, tremurături, transpiraţii.
Expunere ierarhizată la pericol
Din momentul în care a fost agresat de câţiva băieţi din clasa în care învăţa, Adrian a început să aibă des tot felul de frici.