Pentru a doua oară, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează o alertă, de această dată vizând o bacterie rezistentă la antibiotice. Potrivit OMS, bacteria este mai prezentă în spitale, laboratoare şi cabinete veterinare.
Pentru a-i scurtcircuita răspândirea, OMS recomandă supravegherea rezistenţei bacteriei la antibiotice de către autorităţile sanitare; "raţionalizarea" administrării antibioticelor prin educarea cadrelor medicale şi a pacienţilor; respectarea legislaţiei care interzice comercializarea antibioticelor fără reţetă medicală; prevenţia infecţiilor prin spălarea frecventă pe mâini, mai ales în cazul personalului medical.
Superbacteria, aflată în vizorul OMS, eliberează enzima NDM-1 ("New Delhi metalo-beta-lactamază"), care-i oferă particularitatea de a ţine piept oricărui antibiotic. Ea ar fi migrat din sudul Asiei în Suedia, Marea Britanie, Franţa, Statele Unite, Canada. Primele informaţii care au pus OMS în situaţia de a lansa această alertă globală au apărut în prestigioasa revistă medicală The Lancet. Astfel, la 11 august a.c., The Lancet publica un studiu privitor la răspândirea bacteriei numite "NDM-1", rezistentă la peniciline şi cefalosporine şi, de asemenea, la antibiotice foarte puternice, cum sunt carbapeneme, folosite în spitale.
Studiul susţine că bacteria a ajuns în spitalele britanice prin pacienţi care au călătorit în zona sudică a Asiei, pentru îngrijiri medicale, respectiv operaţii estetice. În 2008, profesorul Timothy Walsh anunţa în premieră prezenţa bacteriei la un pacient suedez care beneficiase de asistenţă medicală în India. Enzima NDM-1 mai înregistrează o performanţă: se ataşează şi de alte bacterii, pe care le face rezistente la antibiotice, printre acestea numărându-se cele care produc tuberculoza, holera şi infecţiile urinare. Dacă pacientului contaminat cu această bacterie nu i se admi