Statul român a pierdut, ieri, primul proces împotriva Grupului Rompetrol, prin care Ministerul de Finanţe a cerut blocarea majorării capitalului social al Rompetrol Rafinare, a declarat Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul NNDKP, care a reprezentat compania petrolieră.
Am câştigat ieri arătând că justiţia nu trebuie să intervină în viaţa societăţilor comerciale", a spus avocatul.
Scor la pauză: Rompetrol 1 - 0 statul român
Şova a arătat că decizia poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile.
Problema datoriei istorice a rafinăriei Petromidia - de 571 de milioane de euro - acumulată înaintea privatizării care a avut loc în 2001, a aprins disputa între compania kazahă KazMunaiGaz - cea care controlează integral compania petrolieră - şi statul român. Aceasta în contextul în care mai este doar o lună până la termenul scadent al obligaţiunilor în care au fost convertite datoriile, adică 30 septembrie 2010.
Pe de o parte, kazahii au anunţat că plătesc o parte a datoriei, respectiv cât să rămână acţionari majoritari la Rompetrol Rafinare. De cealaltă parte, statul român susţine că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, în baza căreia datoria s-a transformat în obligaţiuni, kazahii trebuie să plătească întreaga sumă datorată.
Aceasta chiar dacă ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a admis recent că Rompetrol are dreptul să răscumpere doar o parte din oblugaţiuni.
Toată disputa s-a mutat în instanţă, unde se va interpreta acest act normativ.
"OUG 118 are natura juridică a unei legi de excepţie cu caracter individual, este dată pentru Rompetrol. Regulilele dintr-o astfel de lege pot fi oricând derogatorii de la dreptul comun. Iată de ce în acest act normativ s-a prevăzut dreptul de a opta el, Rompetrol, şi nu titularul creanţei, fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare. Caracterul special al momentului şi