Cândva oameni apropiaţi ai preşedintelui din postura de consilieri prezidenţiali, Andrei Pleşu şi Adriana Săftoiu analizează azi din postura de editorialişti comportamentul şi declaraţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu. Într-un editorial publicat în Dilema Veche şi intitulat sugestiv "Ce nu trebuie să spună un preşedinte", Andrei Pleşu vorbeşte despre derapajul retoric din ultima vreme al preşedintelui, care "e, ca să zicem aşa, «băiat de băiat», om dintr-o bucată. (...)
Preşedintele e «de-al nostru». Nu e fandosit ca alţii, nu vorbeşte în bobote, nu o-ntoarce ca la Ploieşti. Dar asta ne face să uităm că un preşedinte nu trebuie să fie doar «de-al nostru». Trebuie să fie niţeluş şi «de-ai lor», de-ai preşedinţilor. Adică să respecte unele reguli, să fie în acord cu «fişa postului», să ştie bine ce se cade şi ce nu se cade atunci când reprezinţi nu particularităţile firii proprii, nu o navă comercială între altele, ci o ţară întreagă", scrie Pleşu. El aminteşte declaraţia preşedintelui Băsescu care aprecia că "nu e nici o dramă" că medicii pleacă să lucreze în străinătate, şi spune că "este ori cinic, ori trivial" să susţii că plecările "de nevoie" ale acestora sunt o cucerire a democraţiei obţinute după decembrie '89.
Pleşu critică şi comparaţia făcută de preşedinte între programul său de lucru şi cel al unui profesor, din care concluziona că e mai prost plătit decât un profesor, spunând că e "o dublă probă de ignoranţă şi meschinărie". "E aproape stingheritor să te afli în situaţia de a explica unui preşedinte de ţară că cele 16 ore de predare ale unui profesor au, ca fundal, lungi zile şi ani de pregătire, că actorii nu «prestează» strict două ore pe seară, ocupându-se în restul timpului cu tăierea frunzei la câini, că nu toate meseriile pot fi reduse, cum spunea, cândva, academicianul Grigore Moisil, la numărul de «ore-cur» petre