Preţuri mici şi tranzacţii puţine, terenuri cu case preferate în faţa celor goale, fără construcţii ridicate, şi nesiguranţă sunt principalele repere care descriu situaţia în care se află sectorul imobiliar din zona de Vest a ţării. Timişoara devine unul dintre puţinele locuri în care tranzacţiile imobiliare pot fi comparabile cu cele din anii precedenţi.
Într-un clasament naţional realizat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Timişul a ieşit pe primul loc în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare realizate anul acesta. Doar aici au fost înregistrate aproximativ 127.000 de opraţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară. Cu toate că piaţa imobiliară din judeţ se mişcă ceva mai bine ca în anii precedenţi, nu se poate vorbi despre un număr surprinzător de mare de tranzacţii realizate în zonă. „Vânzări şi cumpărări sunt puţine. Restul sunt probabil modificări, succesiuni, moşteniri", a spus George Mierluţ, agent imobiliar.
Sectorul imobiliar din Timişoara stagnează. „Interesul nu a dispărut, pur şi simplu piaţa începe să se echilibreze. Se stabilesc diferenţe între preţurile apartamentelor din blocuri vechi şi cele din blocuri noi", a mai spus Mierluţ. În condiţiile actuale, cel mai mare succes de anul acesta l-au înregistrat apartamentele care au fost achiziţionate în mare parte prin programul „Prima Casă", sau alte programe de creditare. „Comparând prima jumătate a anului trecut cu prima jumătate a acestui an, acum e mai bine din punctul de vedere al vânzărilor de apartamente. Totuşi, piaţa imobiliară din Timişoara este imatură, uşor influenţabilă de factori externi", a spus Andrei Văcaru, agent imobiliar. În ceea ce ţine de tranzacţiile de terenuri, acestea sunt aproape inexistente. „Dacă până în 2008 se cumpărau terenuri pentru că preţurile creşteau foarte repede, acum se caută proprietăţi imobiliare care pot fi folosite,