Gheorghe Florescu, scriitorul care a debutat la 64 de ani, a fost considerat revelaţia literară a anului 2008 după lansarea volumului „Confesiunile unui cafegiu". Acum, Florescu scrie câteva cărţi cu subiecte „fierbinţi", se luptă cu statul român şi cu un afacerist şi şi-a deschis o cafenea în buricul oraşului.
Gheorghe Florescu pregăteşte un al doilea volum de memorialistică, după „Confesiunile unui cafegiu", una dintre cele mai bine vândute cărţi ale ultimilor ani. Volumul se va numi „Jurămânul unui cafegiu", l-a început în ianuarie şi reuşeşte să scrie la calculator, cu mâna stângă, zilnic 20 de pagini. Între timp pregăteşte şi alte cărţi, a dat în judecată statul ca fost deţinut politic, dar şi pe un alt Florescu pentru că i-a furat marca de cafea şi a înregistrat-o la OSIM.
Are 66 de ani, o pensie de 666 lei - „dacă mi-o schimbă ar fi ceva formidabil" - şi nepoţi ce-i bucură bătrâneţea. Spune că vitalitatea i se trage de la cafea, pe care o bea de când se ştie. „În plus, să ştiţi că sunt babysitter. Mă scol dimineaţa la ora 5.00 să fac cafeaua şi mă ocup de nepoţica mea de 11 luni„. Îl puteţi găsi aproape zilnic la cafeneaua pe care şi-a deschis-o de curând lângă Piaţa Rosetti şi care poartă numele mărcii vedetă din cartea sa, Avedis.
„Am jurat că niciodată copiii mei nu vor muri de foame!"
Gheorghe Florescu scrie acum la „Jurământul unui cafegiu", practic volumul doi din seria „Confesiunilor„. „Am început să-l scriu deja, am cam 200 de pagini, şi are la bază dosarul meu de Securitate, pe care l-am găsit, de fapt, în dosarul tatălui meu şi care cuprinde informaţii de pe vremea când am fost arestat la 15 ani.„ Scriitorul explică pentru România Liberă ce înseamnă „Jurământul unui cafegiu": „Este, de fapt, un secret, jurământul meu depus în faţa statuii lui Stalin, în Herăstrăul de azi. Tocmai treceau Silviu Brucan şi cu Paul Segal de la Ac