Împinşi de sărăcie, mulţi dintre minori cerşesc în marile oraşe sau trudesc pe marile şantiere.Autorităţile nu au pârghii legale să-i sancţioneze pe părinţii care nu-şi mai trimit copiii la şcoală, chiar dacă învăţământul de 10 clase este obligatoriu.
Abandonul şcolar nu mai este întâlnit, ca în trecut, doar în comunităţile de romi. Inspector şcolar Mihaela Anton, purtător de cuvânt la ISJ Dâmboviţa, ne-a precizat că au apărut cazuri de renunţare la şcoală în localităţile din zona de munte şi în aşezările preponderent agricole. „Sunt elevi care au decis să rămână în gospodărie, să îngrijească de animale sau să se ocupe, alături de părinţi, de grădina cu legume”, spune Mihaela Anton. Se renunţă la şcoală şi în favoarea muncilor pe şantiere sau, pur şi simplu, puştanii pleacă la cerşit. În cazul fetelor, mai apare măritişul. Copiii din zona de nord a judeţului sunt întâlniţi frecvent la cerşit în staţiunile montane Sinaia, Buşteni, Predeal, Braşov. Cei din sud, preferă Capitala sau oraşele Ploieşti şi Piteşti.
Întreţinători de familie de la vârstă fragedă
Directorul Şcolii Vizureşti, prof. Ion Nilă, s-a confruntat cu foarte multe cazuri de abandon şcolar. A fost nevoit să ia la pas străzile Bucureştiului pentru a-i identifica pe copiii care cerşeau. „Am găsit 30 de minori care stăteau cu mâna întinsă la colţ de stradă. I-am adus acasă. Am vorbit cu părinţii. Am dezvoltat apoi un proiect împreună cu o firmă pentru a stopa abandonul şcolar. Familiilor copiilor respectivi li se acordă, timp de un an, 30 de bonuri de masă lunar, cu condiţia ca elevii să nu mai lipsească de la şcoală”, spune Ion Nilă.
Totodată, părinţii săraci şi cu un nivel precar de educaţie au fost consiliaţi şi li s-au acordat ajutoare materiale constând în rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse de curăţenie. „În afară că merg la cerşit, copiii care nu