Pe fondul crizei, angajatii din companiile romanesti sunt mai receptivi la pachetele promotionale oferite de restaurante, pentru masa de pranz. Oferte precum “happy hour” sau “meniul zilei” ii ajuta pe corporatisti sa isi micsoreze nota de plata, dar musca din profitul restaurantelor.
Oameni imbaracati la “patru ace” – pentru ca asa cere fisa postului, discutand despre sutele de mailuri pe care le-au gasit in “inbox” cand au ajuns, de dimineata, la birou, sau despre concediul care tocmai s-a incheiat, in timp ce studiaza meniul pus pe masa de un chelner. Toate mesele ocupate, si alti cativa oameni care asteapta, in picioare, eliberarea vreuneia. Cam asta este atmosfera, de luni pana vineri, in timpul pranzului, in restaurantul City Grill de pe Bulevardul Primaverii, aflat la doar 3 minute de mers pe jos de imobilul de birouri Charles de Gaulle Plaza, unde isi au sediul companii precum Raiffeisen Bank, Vodafone si Unicredit Tiriac Bank. “Aglomeratia incepe pe la 12.30 si tine pana la 14.30, chiar 15.00. Suntem avantajati si de faptul ca sunt putine restaurante in zona unde angajatii pot ajunge repede pentru pranz”, spune Dana, una dintre chelneritele care lucreaza in cadrul restautantului.
Numarul angajatilor care iau pranzul in oras a ramas constant de la intrarea in recesiune, insa comportamentul acestora s-a schimbat odata cu reducerile salariale, potrivit lui Dragos Petrescu, proprietarul lantului City Grill. “Oamenii sunt mult mai receptivi la pachete promotionale in defavoarea produselor independente pentru masa de pranz”, spune seful City Grill.
Cat cheltuie corporatistii pentru masa de pranz
Apetitul pentru oferte speciale si promotii a dus la o scadere a notei de plata fata de anii 2007-2008. “Suma medie cheltuita de un corporatist la masa de pranz este de 5 pana la 7 euro (intre 20 si 30 de lei), in scadere cu 20% fata de perioad