Pentru unele femei, concediul pentru îngrijirea copilului înseamnă o „ruptură“ de domeniul în care vor să-şi continue cariera. Revenirea la birou le pune la încercare abilităţile de adaptare. Împărţite între dorinţa de a fi mereu lângă copil şi nevoia de a se readapta vieţii de la birou, mamele încearcă să-şi găsească echilibrul.
Când s-a întors la serviciu, după doi ani de concediu de îngrijire a copilului, Raluca Butnariu (30 de ani) n-a avut timp să se reobişnuiască cu atmosfera de la birou. Chiar în ziua în care a revenit la job a primit preavizul. Fusese inclusă în „primul val" de concedieri de la compania de IT pentru care lucra.
Citiţi şi:
Mamă-surogat: bilet pentru o nouă viaţă
Dar din cei doi ani de concediu, Butnariu a fost într-o „pauză profesională" doar trei luni după naştere. „În tot restul timpului, mi-am «făcut de lucru»: fie am lucrat la proiectele personale, fie am făcut site-uri pentru cunoscuţi", îşi aminteşte ea. A păstrat mereu legătura cu colegii de la firmă şi a rămas la curent cu noutăţile din domeniul ei. Aşa că, după concediere, şi-a făcut propria firmă de webdesign, ceea ce i-a permis să lucreze de acasă cel puţin un an, adică să-şi facă şi meseria, să fie şi aproape de copil.
Lupta cu priorităţile
Roxana B. (29 de ani) s-a apucat de muncă chiar mai devreme, la câteva săptămâni după ce a născut, în 2008. A lucrat de acasă, pentru că nu s-a putut baza pe indemnizaţia de creştere a copilului. Primii bani de la stat au venit la aproximativ un an de la naştere. La birou a revenit după terminarea celor doi ani de concediu, moment în care spune că „a renăscut psihic". „Acasă aveam un ritm groaznic. Când te complici să fii şi mamă bună şi angajat conştiincios de acasă este groaznic", povesteşte ea.
„Eşti într-o continuă luptă cu priorităţile." Roxana a născut din nou anul acesta. La 15 zile de când l-a adu