Bursele din întreaga lume au avut un început de săptămână slab, însă cea mai proastă evoluţie a fost consemnată de indicele de referinţă al bursei de la Tokyo, Nikkei, care a atins în şedinţa de tranzacţionare de miercuri minimul de închidere din ultimele 16 luni.
Investitorii sunt dezamăgiţi de faptul că autorităţile nipone nu au luat măsuri concrete petru a ţine în frâu aprecierea puternică a yenului, care ameninţă revenirea economică fragilă a ţării, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Numai în şedinţa de ieri, Nikkei a pierdut 2%, însă, raportând la primele trei zile ale săptămânii, indicele japonez a cunoscut un declin de 3,6%.
Guvernul de la Tokio se luptă cu presiuni intense la nivel internaţional, după ce yenul s-a apreciat până la cea mai mare cotaţie din ultimii 15 ani în raport cu dolarul american.
"Faptul că Nikkei a coborât sub pragul de 9.000 de puncte este un eveniment semnificativ şi este nevoie ca autorităţile japoneze să ia urgent măsuri concrete. Dacă indicele va rămâne sub acest nivel pentru prea mult timp, cele 9.000 de puncte vor deveni un prag solid al bursei nipone", a declarat Koichi Nosaka, analist de piaţă în cadrul companiei Securities Japan.
De asemenea, în Europa, odată cu retrogradarea ratingului Irlandei de către agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's, bursele au deschis şedinţa de tranzacţionare de ieri pe minus, revenindu-şi uşor după ce o serie de companii, printre care şi producătorul de bere Heineken, au anunţat rezultate financiare pozitive. Ulterior, la mijlocul şedinţei de tranzacţionare bursele occidentale se întorseseră pe roşu.
Indicele britanic FTSE 100 coborâse cu aproape 0,5%, până la 5.132 de puncte, în timp ce referinţa germană DAX pierduse 0,35%, până la 5.913 puncte. De asemenea, indicele francez CAC 40 se situa cu 0,53% faţă de nivelul de închidere de mar