Transplantul de cornee este, pentru multe persoane, unica solutie de recuperare a vederii, dar in momentul de fata, identificarea donatorului potrivit solicita foarte mult timp si, prin urmare, intarzie interventia chirurgicala. Pentru a evita acest inconvenient, un grup de experti a creat o proteza biosintetica, pana acum fiind testata cu succes de zece persoane. Pacientii si-au recuperat o buna parte din vedere, scrie El Mundo.
Pe langa recuperarea aproape totala a vederii, autorii se felicita pentru faptul ca dupa doi ani de la interventia chirurgicala, nu a existat nicio respingere a acestui implant. Totodata celulele oculare au inceput sa se inmulteasca si sa isi indeplineasca functiile in cadrul corneei proaspat integrate in ochi. Lacrimile s-au produs in mod normal, iar nervii au inceput sa se regenereze, astfel incat zona afectata a inceput sa isi recapete sensibilitatea.
Prin urmare, "corneea biosintetica ce promoveaza regenerarea endogena este o solutie alternativa pentru donarea de tesuturi umane", concluzioneaza cercetatorii. Transplantul de cornee este, pentru multe persoane, unica solutie de recuperare a vederii, dar in momentul de fata, identificarea donatorului potrivit solicita foarte mult timp si, prin urmare, intarzie interventia chirurgicala. Pentru a evita acest inconvenient, un grup de experti a creat o proteza biosintetica, pana acum fiind testata cu succes de zece persoane. Pacientii si-au recuperat o buna parte din vedere, scrie El Mundo.
Pe langa recuperarea aproape totala a vederii, autorii se felicita pentru faptul ca dupa doi ani de la interventia chirurgicala, nu a existat nicio respingere a acestui implant. Totodata celulele oculare au inceput sa se inmulteasca si sa isi indeplineasca functiile in cadrul corneei proaspat integrate in ochi. Lacrimile s-au produs in mod normal, iar nervii au inceput sa se