Tranzacţiile ilegale cu produse petroliere aduc infractorilor averi fabuloase iar recesiunea din ultimii ani a adâncit evaziunea fiscală din acest domeniu. Statul român pierde, anual, sute de milioane de euro din afacerile ilegale cu produse energetice, accizabile, brute sau rafinate.
Mafia petrolului a “înflorit” din momentul în care statul a decis alinierea accizelor cu cele din Comunitatea Europeană. Poliţiştii spun că infractorii au devenit “mai specializaţi” şi pun la punct mai bine detaliile “tunurilor”. Mai mult, unii dintre membrii reţelelor infracţionale sunt foşti angajaţi ai unor rafinării sau ale antrepozitelor fiscale. Ei profită de cunoştinţele făcute, în trecut, la locul de muncă, pentru “a-şi uşura accesul” în aceste instituţii.
Păcura vândută ca motorină
Poliţiştii spun că cele mai “bine traficate” produse petroliere sunt păcura şi motorina. De multe ori, păcura mai puţin concentrată este amestecată cu diverşi aditivi ieftini şi este vândută ca motorină. Aici se câştigă din acciză. Pentru 1.000 de litri de păcură acciza este de 15 euro, iar motorina este accizată cu 325 euro la mia de litri. Pentru astfel de afaceri, câştigul este de partea tuturor părţilor implicate. Produsul este adus ca fiind motorină, unitatea de desfacere îl primeşte la un preţ mult sub cel al pieţei şi le înregistrează cuvaloare normală. Anchetatorii mai vorbesc şi despre cazuri în care vânzarea produselor petroliere nu sunt trecute în evidenţa contabilă.
Export fictiv
Produsele petriloere pleacă “la export” de la antrepozitele fiscale în regim suspensiv (neaccizate). Cu documente false se face dovada că acestea vor fi desfăcute la diverse societăţi din alte ţări. Tot cu acte falsificate se şi confirmă primirea mărfii în locaţia finală dar, în realitate, produsele sunt distribuite prin firme fantomă la noi în ţară. Potrivit calculelor anchetatorilor,