Îngheţatele şi aparatele de aer condiţionat date la maxim au trimis pe patul de spital peste 600 de suceveni. Alţi aproape 180 de suceveni au recurs la antibiotice, după ce au făcut pneumonie sau alte infecţii ale căilor respiratorii.
Toropiţi de căldură, mulţi suceveni au recurs la măsuri drastice pentru a se răcori. Au băut apă de la frigider, au mâncat prea multă îngheţată, au stat în bătaia aparatelor de aer condiţionat şi drept urmare s-au îmbolnăvit. Cei mai expuşi au fost copiii de până în 14 ani, care n-au ştiut să se protejeze de căldură şi nici să se răcorească.
Mai mult de jumătate dintre bolnavi sunt minori, iar 52 de micuţi au necesitat internare în această săptămână. „Sunt în spital internată cu fiul meu de trei zile. Are şase luni jumătate şi are o infecţie în gât. Cred că s-a îmbolnăvit din cauză că am deschis acasă geamurile şi uşile pentru că era foarte cald. A stat mititelul în curent“, spune Elisabeta Miron, o tânără mămică.
De pe câmp, la spital
Pe lângă cei 639 de suceveni diagnosticaţi cu guturai există şi 177 de cazuri mai grave, cu pneumonii sau infecţii ale căilor respiratorii. 43 dintre aceştia au avut nevoie de internare. „De vineri stau internat la Pneumologie. A fost foarte cald, iar eu, înfierbântat după ce am fost la muncă la câmp, nu ştiam ce să mai fac ca să mă răcoresc. Aşa că am băut multă apă rece“, explică Mihai Todiruţ. Bolnavii de pneumonie urmează tratamente cu antibiotice şi trebuie să rămână sub supravegherea medicilor cel puţin o săptămână.
Răcoarea care ne îmbolnăveşte
Medicii avertizează că temperaturile crescute de afară sunt periculoase şi pentru că oamenii nu respectă nişte reguli simple atunci când vor să se răcorească. „Multe din cazurile de îmbolnăviri sunt de la aerul condiţionat. Trecerea bruscă de la aer cald la aer rece nu este suportată cu uşurinţ