Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, este de părere că deblocarea celor 1.000 de posturi din sănătate nu va rezolva problemele sistemului medical
„În momentul de faţă avem nevoie de cel puţin 5.000 de medici în spitalele din România. Deblocarea celor 1.000 de posturi nu înseamnă nimc, este praf în ochi. Cum să rezolvi nişte lipsuri când tu ai minus 5.000 şi adaugi doar 1.000“, spune prof. dr Vasile Astărăstoae.
„Nu vor avea pe cine să angajeze“
Pe de altă parte, medicii sunt de părere că deblocarea posturilor va scoate la iveală o altă problemă a sistemului. „Cine se va îngrămădi să se angajeze într-un sistem nesigur, pe salarii de nimic? Chiar dacă vor fi scoase la concurs nişte posturi nu va avea cine să le ocupe. Medicii români nu vor să mai lucreze în condiţiile actuale. Salariile foarte mici, dar şi problemele cu care se confruntă zi de zi, îi determină să-şi dorească să plece cât mai repede în alte ţări“, consideră prof. dr Vasile Astărăstoae.
Premierul Emil Boc a declarat că în septembrie se va lua în discuţie deblocarea posturilor din sistemul sanitar, fără a preciza însă câte posturi intenţionează să deblocheze. Mai mult, premierul a spus că nu poate rezolva aceste probleme pentru că toate ministerele „au tot felul de solicitări“.
Ministrul Sănătăţii a solicitat, ieri, în şedinţa Guvernului, deblocarea a 5.000 de posturi necesare sistemului medical, dar premierul a spus că nu se poate debloca decât un post la şapte eliberate, ceea ce înseamnă 1.000, iar eventuale suplimentări vor trebui negociate în toamnă cu FMI.
Citeşte şi: Bucureşti: Maternitatea Giuleşti, urmărită penal
Propunerea ministrului Sănătăţii de deblocare a posturilor a fost făcută în urma incendiului care a avut loc la 16 august, la Secţia de Terapie Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia cinci beb