Olanda a devenit o destinatie atractiva pentru muncitorii romani abia dupa ce Romania a aderat la UE, insa pentru a lucra in Tara Lalelelor e nevoie in continuare de un permis de munca ce poate fi obtinut numai la solicitarea unui viitor angajator. Conditii similare sunt si in Belgia, in timp ce Luxemburgul ofera proceduri mai simple si salarii mai mari.
Restrictiile pe piata muncii si limitarile in ceea ce priveste permisul de munca au fost prelungite recent cu inca un an. Legile privind angajarea romanilor sunt destul de stricte, insa nu pot fi considerate rigide.
Astfel, pentru eliberarea unui permis de munca, angajatorul trebuie sa se asigure ca nu sunt lucratori disponibili in tara sa sau in alte state membre UE ale caror cetatenii nu au restrictii pe piata fortei de munca din Olanda. Asta inseamna ca angajatorul trebuie sa dovedeasca autoritatilor ca nu au gasit pe cineva in Olanda sau UE.
De asemenea, angajatorul trebuie sa fie sigur ca sunt respectate toate conditiile de munca si de salarizare in vigoare in Olanda. Orice muncitor trebuie sa stie ca angajatorul nu are voie sa il plateasca cu mai putin de 1.407 euro pe luna, acesta fiind salariul minim brut pe tara, pentru persoanele care au peste 23 de ani.
Exista totusi cateva categorii de angajati care nu au nevoie de permis de munca in Olanda. Este vorba, in general, de personalul inalt calificat, cercetatorii si lectorii univestitari de pana in 30 de ani sau medicii care isi definitiveaza studiile de specialitate.
Ofertele de munca in Olanda se adreseaza in special asistentelor medicale, specialistilor in IT si muncitorilor calificati in constructii. Salariile variaza intre 3.500 si 5.000 de euro in cazul inginerilor din IT. Asistentele, sudorii, lacatusii sau macelarii pot castiga intre 1.000 si 1.800 de euro pe luna.
Cum se obtine per