O spectaculoasa tornada de foc a traversat ieri orasul brazilian Aractuba, dupa trei luni de seceta severa care au creat conditiile perfecte pentru producerea acestui fenomen extrem de rar, relateaza "Daily Telegraph", potrivit green-report.ro.
Tornada de foc se formeaza atunci cand un focar de incendiu este lovit de curenti puternici de aer uscat, formand un vartej de flacari inalte, inconjurat de aer extrem de fierbinte.
Supranumite si "diavoli de foc" sau "volburi de foc", aceste tornade pot smulge din radacini copaci de peste 15 metri. Tornadele de foc au de obicei inaltimi cuprinse intre 10 si 50 de metri si dureaza doar cateva minute.
Insa cele mai mari pot ajunge chiar si la o inaltime de 800 de metri si pot dura mai bine de 20 de minute, timp in care sunt traversate de vanturi cu viteze de pana la 160 de kilometri pe ora.
Tornadele de foc gigantice se formeaza atunci cand incendiile se intalnesc cu o miscare verticala de aer cald. Astfel, in zona incendiata se pot forma mai multe tornade, care variaza ca marime si intensitate.
Unul dintre cele mai spectaculoase exemple este tornada de foc gigantica, de marimea unui oras, formata in urma cutremurului Marele Kanto din Japonia, in 1923, care a ucis 38.000 de oameni in 15 minute.
O serie interminabila de vartejuri de foc s-au format in aprilie 1926, dupa ce un fulger a lovit un depozit de stocare a petrolului langa orasul San Luis Obispo, California. Mii de vartejuri de foc s-au format de-a lungul celor patru zile cat a durat "furtuna incendiara". Cea mai mare a reusit sa arunce resturi la peste 4 kilometri distanta si a facut doua victime.
Sursa: www.green-report.ro (Livia Cimpoeru)
O spectaculoasa tornada de foc a traversat ieri orasul brazilian Aractuba, dupa trei luni de seceta severa care au creat conditiile perfecte pentru producerea acestui fenomen extrem de rar