Asta înseamnă că sunt afectate investiţiile în drumuri, canalizări, precum şi activitatea în instituţiile publice. Funcţionarea primăriilor şi proiectele de dezvoltare au sunt puse în pericol după rectificarea bugetară din 18 august. Mai mult, primăriile trebuie să dea înapoi statului şi banii pe care nu-i au.
Rectificarea bugetară din 18 august le-a adus o surpriză neplăcută autorităţilor judeţene. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, spune că vor intra mai puţin cu 4 milioane de euro în judeţ, ceea ce va afecta în principal echilibrarea bugetelor locale. De asemenea, primăriile care aşteptau cofinanţare din partea CJ pentru proiectele aflate în execuţie nu mai pot conta pe acest sprijin.
Fondurile pentru investiţii, în cea mai mare parte la reţeaua de drumuri, se diminuează cu circa un milion de lei, susţine preşedintele. „Este paradoxal că, în timp de criză – când una din soluţiile de ieşire sunt investiţiile – discutăm tocmai despre reducerea acestor fonduri”, apreciază Marc.
Bani de scos din buzunarele proprii
Sandu Bercean, preşedintele Asociaţiei Comunelor din Sălaj, afirmă că toate primăriile vor avea dificultăţi din cauza reducerii cu 27 la sută a sumelor de echilibrare. „Chiar şi eu, care am avut 37.000 de lei buget de echilibrare, trebuie să dau înapoi la stat 44.000 de lei. Trebuie să mai scot bani din buzunar”, precizează Bercean, primar în Meseşenii de Jos.
În aceste condiţii, adaugă el, vor fi probleme în aprovizionarea cu lemne pentru instituţii, cu energia electrică sau cu produsele de curăţenie. „Nu ştiu cum vom putea susţine şcolile, grădiniţele, biblioteca şi altele”, spune Bercean. Reducerea va fi tot de 27 procente şi pentru comunele cu veniturile cele mai mici, care au avut bugete de echilibrare mari.
Proiecte de dezvoltare ameninţate
În Sălaj există 21 de comune cu proiecte