Dacă se discută despre o amnistie fiscală care ar legaliza averile clandestine, de ce nu ar putea fi regularizată şi situaţia celor care au ocolit, dintr-un motiv sau altul, plata CAS? În 2009, bugetul de pensii înregistra un deficit de 1,75 miliarde de euro. În 2010, se estimează că „gaura“ ar putea ajunge până la 2,5 miliarde de euro. Un inginer din Bucureşti, cititor al revistei Capital, crede că a găsit o soluţie prin care să fie rezolvată cel puţin o p
Dacă se discută despre o amnistie fiscală care ar legaliza averile clandestine, de ce nu ar putea fi regularizată şi situaţia celor care au ocolit, dintr-un motiv sau altul, plata CAS?
În 2009, bugetul de pensii înregistra un deficit de 1,75 miliarde de euro. În 2010, se estimează că „gaura“ ar putea ajunge până la 2,5 miliarde de euro. Un inginer din Bucureşti, cititor al revistei Capital, crede că a găsit o soluţie prin care să fie rezolvată cel puţin o parte a problemelor financiare cauzate de criza sistemului public de pensii: „Toate persoanele, cu sau fără carte de muncă, care în perioada 1990-2010 nu şi-au achitat contribuţia socială pentru pensie ar trebui să aibă dreptul temporar de a plăti retroactiv. Bineînţeles, valoarea contribuţiilor va fi indexată şi adusă la nivelul actual“, explică Septimiu Voina.
Având în vedere că există circa 2,5 milioane de persoane în această situaţie, dacă numai 10% din ele ar plăti retroactiv contribuţiile aferente la nivelul salariului minim, bugetul ar încasa circa 150 de milioane de euro pentru fiecare an regularizat (cam 600 de euro/contribuabil/an). Cum „golurile“ de vechime sunt, cu siguranţă, mai mari de un an pe individ, cum mulţi ar putea dori să contribuie pentru sume mai mari şi cum numărul celor care ar dori să-şi regularizeze situaţia ar putea fi mai mare, s-ar putea ajunge, în varianta optimistă, la încasări de ordinul miliardelor de euro.