48 la sută dintre francezi aprobă expulzarea romilor în ţările lor de origine, potrivit unui sondaj realizat de institutul CSA şi publicat astăzi în exclusivitate de cotidianul Le Parisien.
42% dintre francezii care au participat la sondajul de opinie se opun expulzării romilor, iar 10 la sută nu s-au pronunţat.
Subiectul provoacă un important clivaj dreapta-stânga. Astfel, simpatizanţii dreptei (70%) şi cei ai extremei drepte (83%) aprobă această măsură, în timp ce simpatizanţii stângii o resping în proporţie de 61% (65% susţinătorii PS şi 83% cei ai PC).
Sondajul a fost efectuat prin telefon la 24 şi 25 august, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.000 de persoane.
"O anumită îngrijorare" din partea Comisiei Europene
Comisia Europeană şi-a exprimat o "anumită îngrijorare" privind expulzarea romilor din Franţa, prin vocea comisarului european pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, Viviane Reding.
"Am urmărit cu multă atenţie şi cu o anumită îngrijorare evoluţia ultimelor zile în Franţa", a precizat Reding într-un comunicat citat de AFP.
Comisarul a subliniat că numai statele UE sunt responsabile "să asigure ordinea publică şi securitatea cetăţenilor lor pe teritoriul lor naţional", dar ele trebnuie "să respecte regulile comune ale UE privind libera circulaţie, nediscriminarea şi valorile comune ale Uniunii Europene, în special respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv dreptul persoanelor care aparţin unor minorităţi".
"Este clar că cei care încalcă legea trebuie să suporte consecinţele. Este de asemenea clar că nimeni nu ar trebui să fie expulzat doar pentru că aparţine comunităţii romilor", a mai subliniat ea.
Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a precizat ieri că 8.030 de români şi bulgari "aflaţi în situaţie ilegală" au fost repatriaţi de Franţa în ţările lor de origine, în perioada 1 ianuarie-25