Eruptiile vulcanice din Islanda le-au dat oamenilor de stiinta ocazia unica de a studia efectul acestui fenomen asupra biologiei marine.
O echipa internationala de oameni de stiinta se afla in Atlanticul de Nord, pentru a testa daca eruptiile vulcanice au ca efect secundar cresterea absorbtiei de dioxid de carbon in adancime, informeaza CNN.
Expeditia din Centrul National de Oceanografie din Southampton a fost programata cu mai multi ani inainte de eruptia vulcanului Eyjafjallajokull. Din intamplare, oamenii de stiinta au acum posibilitatea de a vedea efectele cenusei vulcanice in apa si cum transforma dezvoltarea fitoplanctonului.
Cresterea fitoplanctonului in anumite zone este de obicei limitata de lipsa de fier din apa, iar Atlanticul subpolar este considerat a fi una dintre aceste zone. Fitoplanctonul infloreste primavara, dar moare apoi vara.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta testeaza teoria conform careia eruptia vulcanica a crescut nivelul de fier din apa si va prelungi inflorirea fitoplanctonului pana in vara.
"Suntem extrem de norocosi ca vulcanul ne-a dat un experiment natural fantastic", a declarat, de la bordul navei Discovery, profesorul Eric Achterberg, care conduce echipa de 22 de oameni de stiinta.
Croaziera de cinci saptamani a pornit pe 4 iulie, iar acum este in regiunea sub-polara a Atlanticului de Nord, intre Groenlanda si Islanda.
In ciuda oportunitatii de cercetare unice pe care le-a oferi-o vulcanul, care este acum latent, i-a fortat pe oamenii de stiinta sa abandoneze expeditia initiala, pentru a testa nivelul normal de fier din regiune.
Rolul Atlanticului de Nord este extrem de important la nivel global, deoarece actioneaza ca o chiuveta pentru dioxidul de carbon din atmosfera.
Eruptiile vulcanice din Islanda le-au dat oamenilo