Deficitul bugetar în luna iulie s-a ridicat la 3,9% din PIB, respectiv 20 de miliarde de lei, au declarat, pentru "Adevărul", oficiali din Ministerul de Finanţe. Deşi încasările au fost uşor mai bune decât cele din primele şapte luni ale anului trecut, cheltuielile au fost cu aproximativ 2,4 miliarde de lei mai mari.
În luna iulie a acestui an, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de aproape 20 de miliarde de lei, cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2009. Astfel, după şapte luni s-a atins un deficit de 3,9% din PIB, în condiţiile în care ţinta pentru întregul an - negociată cu FMI - este de 6,8% din PIB.
"La nivelul zilei de miercuri, datele pe încasările bugetare arată că acestea au mers ceva mai bine decât în lunile anterioare. În privinţa colectărilor TVA, datele încep să se adune din 25 august", au spus reprezentanţii MFP. Astfel, abia după 25 septembrie se va putea afla dacă majorarea TVA de la 19% la 24% a adus veniturile prognozate de autorităţi.
Potrivit oficialilor din Finanţe, nivelul încasărilor s-a ridicat la aproape 18% din PIB, astfel că nivelul cheltuielilor a fost în jur de 22% din PIB, cu 1,2% peste nivelul înregistrat în iulie 2009.
Execuţia bugetară detaliată trebuie publicată de Ministerul de Finanţe după data de 25 a fiecărei luni.
Guvernul s-a angajat, în negocierile cu FMI, să se încadreze într-o ţintă de deficit bugetar de 6,8% din PIB în acest an. Astfel, în ultimele cinci luni ale anului, diferenţa dintre încasările şi cheltuielile bugetare nu poate depăşi 2,9% din PIB.