Liceele „Metalurgic" şi „Dumitru Moţoc", cele mai expuse riscului, caută „soluţii private".Unii dintre directori spun chiar că vor apela la modificări ale fişei postului pentru maiştri şi chiar pentru profesori, care ar putea păzi poarta.
Efectele Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63/2010, privind restructurările din sectorul bugetar, lasă şcolile pradă delicvenţei. Niciun poliţist comunitar nu va mai rămâne în unităţile de învăţământ după 15 septembrie, având în vedere că de la această dată două treimi dintre aceştia vor fi concediaţi.
Primăria caută soluţii
Deşi municipalitatea se chinuie să găsească soluţii cât de cât viabile, reprezentanţii şcolilor cu infracţionalitate mare îşi fac deja griji.
„Pentru noi Poliţia Comunitară a fost un veritabil partener. Dacă de la 15 septembrie nu vor mai fi oameni ai legii în curtea şcolii, chiar va fi o problemă, pentru că la noi există infracţionalitate. Minoră, e adevărat, dar care, în lipsa poliţiştilor comunitari, poate lua oricând amploare", spune directorul Grupului Şcolar Metalurgic din Galaţi, Mirela Onişor.
Dacă până acum cele două corpuri ale liceului erau păzite de patru gardieni publici, de acum încolo conducerea liceului va trebui să găsească o soluţie - şi una chiar ieftină - pentru că banii din venituri extrabugetare sunt din ce în ce mai puţini.
„Nu este exclus să trasăm sarcini în plus maiştrilor, membrilor Consiliului de Administraţie sau chiar profesorilor. De asemenea vom solicita sprijin şi consiliului elevilor, dar şi consiliului părinţilor", mai spune Mirela Onişor.
„Eu una nu voi da înapoi dacă mi se va cere. Nu ştiu alţii ce vor face, dar nu toţi văd cu ochi buni această propunere, mai ales după ce au rămas fără un sfert din salariu", spune Luminiţa Zegrea, profesor la Liceul Metalurgic.
Cele mai multe probleme apar de regulă în zona de