La doar o lună după ce primise o lovitură de imagine din partea agenţiei de evaluare financiară Moody's, Irlanda revine în prim-plan după ce agenţia S&P retrogradează la rândul său ratingul statului puternic afectat de criza financiară mondială.
Agenţia americană de rating Standard&Poor's (S&P) a redus calificativul de credit al Irlandei cu o treaptă, de la AA la AA-, cel mai slab rating de după 1995, scrie BBC News.
Principalul motiv al retrogradării, potrivit S&P, este acela că situaţia finanţelor publice s-ar putea înrăutăţi. Acestea vor fi afectate şi mai mult de costurile tot mai mari pe care statul trebuie să le suporte pentru a susţine sectorul bancar al ţării, care se confruntă cu probleme.
Agenţia estimează că guvernul irlandez va cheltui 90 miliarde de euro pentru a ajuta băncile, cu 10 miliarde de euro mai mult decât se estimase anterior.
Propria agenţie a ţării a caracterizat analiza drept "lipsită de fundamente", arătând că perspectiva S&P ia în calcul un scenariu "extrem de pesimist" al costurilor de recapitalizare a băncilor.
Irlanda şi Grecia sunt cele mai riscante
Temerile referitoare la costurile finale pe care le presupune "curăţarea" bilanţurilor băncilor de credite neperformante au adus Irlanda înapoi în centrul crizei datoriilor din Europa, ţara fiind considerată a doua cea mai riscantă din zona euro după Grecia, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.
Prima pe care investitorii o cer pentru a deţine obligaţiuni irlandeze pe 10 ani în detrimentul bundurilor germane considerate mai sigure a crescut constant în ultimele săptămâni, menţinându-se la un nivel ridicat. Ieri marja a fost de 327 puncte bază, după ce atinsese 330 puncte marţi, cel mai ridicat nivel de la declanşarea crizei din Grecia în mai.
Brenda Kelly, analist în cadrul CMC Markets, a declarat că se aşteaptă la o