Şefii Primăriei se mândresc că au câştigat proiecte infime, în timp ce zeci de milioane de euro aşteaptă să fie accesate. 11 investiţii majore în oraş care ar trebui derulate cu bani nerambursabili, disponibili din 2007, sunt încă la nivel de documentaţie.
Iaşiul, ca pol de creştere al Regiunii Nord-Est, ar putea atrage fără competiţie între autorităţile publice din Moldova peste 110 de milioane de euro.
Banii ar putea fi obţinuţi prin Programul Operaţional Regional, pe axa destinată proiectelor de infrastructură. Cu toate acestea, investiţii precum autogara regională din Tudor Vladimirescu, pasajul „Octav Băncilă“, un sistem modern de management în trafic sau lucrări de asfaltare pe marile bulevarde din Copou, zona centrală, Podu Roş, Păcurari sunt încă la nivel de proiect.
Cultura, promovată cu infrastructură proastă
Deşi marile investiţii pe fonduri nerambursabile sunt derulate cu viteza melcului, edilii se laudă cu câteva sute de mii de euro pentru proiecte cu denumiri pompoase. „Am câştigat proiectul «Strategii pentru antreprenoriat cultural», care vizează promovarea şi utilizarea valorilor culturale pentru dezvoltarea locală. Bugetul proiectului pe trei ani va fi de 210.000 de euro“, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Proiectul îşi propune să pregătească strategii pentru folosirea resurselor culturale ale zonei, chiar dacă infrastructura îi determină pe turişti să evite Iaşiul.
Dau vina pe hăţişurile birocratice
Aleşii susţin că banii pentru investiţiile pe fonduri europene pot fi accesaţi doar după parcurgerea unor proceduri standard. Licitaţiile pentru pregătirea proiectelor sunt contestate ceea ce determină întârzieri şi mai mari în accesarea fondurilor. Până în prezent, Primăria a trimis spre evaluare doar patru proiecte la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, prin