Intreprinzatorii din Romania se plang de greutatea cu care se mai pot finanta de la banci in aceasta perioada si cer o actiune concertata a Guvernului, Bancii Nationale a Romaniei si a mediului de afaceri pentru a determina bancile comerciale sa se alinieze practicilor de creditare si de comisioane din Europa.
Obtinerea de noi credite este principala, dar si cea mai dificila problema cu care se confrunta in prezent intreprinderile mici si mijlocii. Oamenii de afaceri spun ca banii se obtin foarte greu de la banci, iar costurile sunt de doua-trei ori mai mari decat media europeana.
"Stim foarte bine ca a obtine astazi un credit de la banci, nu din acela mic, este o intreaga aventura. Creditele se obtin foarte greu de la banci, la niste costuri de 2 - 3 ori mai mari decat media europeana. Prin urmare, este foarte clar ca atat supravietuirea unor firme cat si relansarea altora este blocata in foarte multe cazuri de dificultatea obtinerii sumelor de bani necesare", sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.)
In sens opus, bancherii spun ca ei sunt dispusi sa acorde credite mediului privat, insa clientii nu se mai incadreaza in conditiile de eligibilitate si nu pot acorda imprumuturi care mai tarziu sa se transforme in pierdere.
"Sigur ca bancile nu recunosc ca nu dau credite, dar cifrele ne arata ca nivelul activitatii de creditare este mult mai redus decat acum 2 sau 3 ani. Bancile cer garantii mai mari, au modificat criteriile de bonitate, iar perioadele de examinare a dosarelor le-au lungit excesiv", afirma Nicolescu.
Presedintele CNIPMMR sustine ca nu a vazut sprijin real pentru mediul de afaceri nici macar din partea bancilor romanesti, care se comporta la fel ca si cele franceze sau austriece. "CEC Bank si EximBank detin numai 7% din piata bancara di