Şefii din învăţământ spun că pentru rezolvarea situaţiei ar trebui să se mai construiască cel puţin două grădiniţe.
Din toamnă, peste 400 de copilaşi din municipiul Bacău vor fi nevoiţi să stea acasă cu bonele ori cu bunicii sau vor merge la unităţi particulare din cauză că părinţii lor au bătut în zadar la uşile grădiniţelor de stat.
Este şi cazul lui Dorin Năstasă care a umblat luni în şir după un loc liber la grădiniţă şi a fost forţat, în cele din urmă, să-şi înscrie fetiţa la o unitate particulară. „Am depus cereri la mai multe grădiniţe, chiar şi mai departe de casă, dar nu am găsit niciun loc. Nu pot să o las să stea acasă şi am decis, împreună cu soţia, să o înscriem la o grădiniţă cu program prelungit privată. Este mai costisitor, dar asta e“, a spus băcăuanul.
100 de cereri pe 50 de locuri
La Grădiniţa nr. 18 numărul cererilor este dublu faţă de locurile existente. „Am avut cereri foarte multe. Pe 50 de locuri cred că am primit peste 100 de solicitări. Nu-i putem primi pe toţi“, ne-a spus Gabriela Drăghici, directorul unităţii.
Aceeaşi situaţie este şi la Grădiniţa „Crai Nou“. „Aproape 30 de copii au rămas fără loc. Prioritate au cei din grupa pregătitoare pentru că ei merg la şcoală de la anul şi trebuie să facă măcar un an de grădiniţă“, a declarat directoarea Mariana Mitruţ.
Şefii din învăţământul băcăuan spun că au constatat şi ei că este criză de locuri şi au o sugestie pentru autorităţile locale.
Proiecte blocate
„Dacă structura va rămâne la fel, este necesară construirea a cel puţin două grădiniţe noi în municipiu“, ne-a declarat Nicu Harasemciuc, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. În replică, edilii oraşului spun că au proiecte demarate în acest sens, dar că Guvernul le-a dat peste cap toate planurile.
„Avem în plan con