Ţiganii unguri care au participat la târgul tradiţional de pe litoral îşi vând costumele tradiţionale noi sau second hand pe internet în lei, euro sau dolari americani.
Costumele comandate pe site sunt realizate la comandă de gaboriţe, în baza măsurilor clientului.
Gabor Iancu este din Târgu Mureş şi are doar 25 de ani. Se vede că este absolvent de studii superioare, dar trece sub tăcere acest aspect. Este conştient de valorile culturale ale propriei etnii, pe care încearcă să le promoveze. A găsit şi soluţia: Internetul.
„Aveam foarte mulţi prieteni care ar fi vrut să cumpere costume ţigăneşti şi nu ştiau de unde. M-am gândit că mai sunt şi alţii ca ei şi am apelat la un alt prieten, care mi-a făcut pagina de internet. Aşa, costumele sunt mai aproape de cei care vor să le cumpere“, explică tânărul gabor. Sunt două luni de când a lansat pagina de internet www.costumetiganesti.ro şi spune că are destui clienţi. „Nu trebuie decât să intre pe site, să îşi facă un cont, apoi să aleagă produsele. E foarte simplu. Eu mai sun clienţii pentru precizări cu privire la mărimi şi la intenţia de a cumpăra“, spune gaborul.
Haine la comandă
Oferta de produse este ceva mai bogată pentru femei decât pentru bărbaţi. „Pentru bărbaţi avem doar câteva articole de îmbrăcăminte: pălării, veste şi cămăşi. Pentru femei avem fuste, şorţuri, papuci, şosete, cămăşi şi batice. Avem produse şi second-hand, asta înseamnă că au fost îmbrăcate doar de câteva ori“, spune Iancu Gabor. Produsele respectă însă portul tradiţional al gaborilor: fustele sunt fix până la glezne, nici mai scurte, nici mai lungi.
Materialele sunt înflorate, din mătăsuri fine comandate din Indonezia, India sau Spania. „Materialele sunt şi mai groase, şi mai subţiri, în funcţie de anotimp“, explică tânărul.
Conversie online
Cumpărătorii pot plăti produsele achiziţionate ramburs,