Scriitorul Baruţu Arghezi, fiului poetului Tudor Arghezi, a decedat miercuri, la Arad. Decesul a survenit la vârsta de 84 de ani, după mai multe luni de internare la Centrul de Tratament şi cercetare a bolii Alzheimer din Socodor, judeţul Arad.
Ultimul vis împlinit al fiului unuia dintre cei importanţi poeţi români a fost înfiinţarea, în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş", a Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene. Instituţia a fost inaugurată la 21 mai 2009, în ziua naşterii lui Tudor Arghezi. Un fond consistent de documente şi manuscrise inedite care i-au aparţinut acestuia a fost donat, cu această ocazie, de fiul său.
Născut la Bucureşti, la 28 decembrie 1925, Baruţu Arghezi avea să meargă, asemenea ilustrului său tată, pe drumul literaturii şi al publicisticii. După debutul literar, care a avut loc devreme, când avea numai 14 ani, au urmat numeroase colaborări cu revistele literare din România: „Gazeta literară", „Contimporanul", „Albina" etc. În publicistica sa, a acordat o atenţie deosebită culturii rurale şi artei ţărăneşti.
După anul 1947, când a plecat în Elveţia pentru ca fiul său să poată beneficia de un tratament medical prelungit, Baruţu Arghezi s-a stabilit, alături de soţie, la Lausanne. Avea să revină în ţara natală după Revoluţia din 1989. În ultimele două decenii de viaţă, şi-a continuat activitatea de scriitor şi gazetar.
În această perioadă Baruţu Arghezi a publicat mai multe studii de istorie literară, precum şi câteva volume de proză şi poezie. După mai mulţi ani petrecuţi în mediul academic al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş", anul trecut a fost recompensat de Senatul acestei instituţii cu Premiul „Mihai Eminescu" pentru întreaga activitate literară şi, de asemenea, cu titlul de Doctor Honoris Causa.