Zicala romaneasca "banii nu aduc fericirea" a fost confirmata demult de psihologi si alti oameni de stiinta, iar asa-numitul paradox Easterlin, care sustine ca nivelul de fericire din tarile cu PIB mare pe cap de locuitor este adesea mai mic decat in cele cu PIB mai scazut, a fost reconfirmat anul acesta, la 36 de ani de la emiterea sa.
Ce ii face pe oameni cu adevarat fericiti? Este intrebarea pe care si-au pus-o filosofii de mii de ani, fara sa gaseasca insa raspunsul, iar hedonistii care si-au facut un scop din aflarea si trairea fericirii, au esuat in mod lamentabil.
In niciun caz averile si puterea nu ne fac mai fericiti ne spun psihologii, iar celebra cugetare datand din secolul VIII, a emirului Abd-Ehr Rahman este mai actuala decat oricand: "Am domnit 50 de ani in victorii si pace, temut de dusmani si iubit de aliati, avand bogatii si onoruri, putere si desfatare, dar cand am cugetat la cate zile fericite am avut in viata mea, am reusit sa numar numai 14".
Singurul lucru pe care il stim astazi cu siguranta este faptul ca oamenii fericiti au un nivel ridicat de serotonina in organism, in timp ce nefericitii si mai ales cei ce sufera de depresie prezinta un nivel foarte scazut.
De la aceasta constatare s-a pornit la crearea medicamentelor pentru tratarea depresiei care ridica nivelul de serotonina, dar si a dietei bazate pe anumite fructe (banane, curmale si papaia) care contin triptofan si leucina si care stimuleaza de asemenea producerea serotoninei.
In mod surprinzator insa, exista o multime de oameni fericiti pe pamant iar secretele fericirii lor sunt destul de simple si la indemana oricui, dupa cum arata studii stiintifice recente. Iata cateva dintre ele:
Inchide televizorul
Satisfactia personala a subiectilor care petrec mult timp in fata televizorului scade cu 5%, in timp c