Luna viitoare se împlinesc doi ani de la o altă tragedie petrecută la Maternitatea Giuleşti. La 2 septembrie 2008, patru bebeluşi născuţi prematur au fost şterşi pe cap cu o soluţie dezinfectantă extrem de concentrată, care nu era pentru uz uman şi care le-a ars pielea şi le-a provocat infecţii. Unul dintre copii - Ramona Şerban (foto) - a rămas cu sechele vizibile: părul nu îi creşte nici acum pe părţile laterale ale capului.
În urma anchetei administrative efectuate de Autoritatea de Sănătate Publică Bucureşti, două asistente au rămas fără drept de liberă practică, iar o a treia s-a ales cu o mustrare. Familia Ramonei Şerban a dat în judecată spitalul şi două asistente - pe cea care le-a provocat bebeluşilor arsurile şi pe şefa de tură, care nu a supravegheat ce fel de substanţe se aflau în salon pentru tratamentul micuţilor. Procesul lor civil a fost însă oprit în desfăşurare de începerea urmăririi penale în acest caz. Şi asta abia la un an şi jumătate de la incident.
Până în luna aprilie a acestui an, dosarul de urmărire penală s-a plimbat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde, odată ajuns, a rămas uitat într-un sertar. Mai precis, în sertarul lui Vasile Vintilescu, unul dintre procurorii cu cea mai lungă experienţă din România, dar care, ghinionul justiţiei, se afla aproape de pensionare. Până în luna mai 2008, când a fost contactat de reporterii Jurnalului Naţional, acesta nu făcuse nimic. Ne-a rugat chiar să mai amânăm câteva zile scrierea articolului, "ca să dispun şi eu o expertiză în cauză".
Abia în urmă cu o săptămână, părinţii celor patru copii afectaţi au fost chemaţi la audieri. "Ne-au chemat la Parchet şi au fost făcute nişte expertize. Acum aşteptăm rezultatele. Procurorul de caz s-a schimbat şi sperăm să meargă lucrurile altfel de-acum", a preci