Ungaria a anunţat că ar putea relua în toamnă discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, la doar o lună după ce statul a decis suspendarea acordului cu creditorul internaţional. Guvernul anunţă însă că nu este vorba de un acord privind un nou credit, ci simple consultări pe probleme de politică economică, pe care instituţia de la Washington le poartă cu toate statele membre.
"Negocierile vor fi reluate cel mai probabil din toamnă, şi atunci se va ajunge şi la un punct comun", a declarat Gyorgy Matolcsy, ministrul economiei al statului.
El va fi cel care va purta discuţiile cu reprezentanţii fondului, înlocuindu-l pe guvernatorul băncii naţionale Andras Simor. Motivaţia dată de autorităţi pentru această schimbare a fost aceea că discuţiile se vor axa pe problemele fiscale ale statului şi nu pe cele monetare.
"Ministrul economiei îl va înlocui pe guvernator în poziţia de reprezentant al Ungariei în relaţia cu FMI deoarece s-a modificat structura guvernamentală", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.
Simor a anunţat la începutul săptămânii că este de acord cu această mutare a guvernului.
Creditorul de la Washington a întrerupt relaţiile cu guvernul de centru dreapta de la Budapesta luna trecută din cauza unor neînţelegeri privind suprataxarea sistemului bancar şi reducerea salariilor guvernatorului băncii centrale a Ungariei. Autorităţile doreau să obţină 708 mil. euro din aplicarea unei noi taxe asupra băncilor, completându-şi astfel veniturile la bugetul de stat, pentru a evita impunerea de noi măsuri de austeritate. Salariul guvernatorului urma să fie redus de la circa 28.000 de euro la 7.000 de euro.
După ce delegaţia FMI şi-a făcut bagajele şi a zburat la Washington, Orban a promis să restaureze "autonomia economică" a Ungariei, adăugând că statul situat la vest de România nu are nevoie de FMI