Obţinerea unui vin de calitate presupune condiţii multiple. De aceea, producătorii trebuie să fie atenţi la o serie de factori, începând de la selecţia parcelelor, îngrijirea acestora în tot timpul anului, selecţia riguroasă a strugurilor, vinificarea separată a celor selectaţi, lemnul folosit la baricuri şi baricarea vinului, perioada de maturare şi înobilare, o bună gradaţie alcoolică, arome bogate, echilibru perfect, ne-a explicat Sergio Faleschini, proprietarul cramelor "Vinarte". Potrivit domniei sale, tehnologia este foarte complexă, fiind nevoie de doi, trei, patru ani pentru obţinerea unui vin premium sau super-premium: "Noile tehnologii au evoluat pozitiv, dar au rămas complexe şi nu pot grăbi evoluţia firească a maturării vinului, evoluţie asemănătoare cu cea a unui copil - clasele primare, gimnaziul, liceul, facultatea şi apoi doctoratul. Un factor important îl reprezintă oenologul-creator, acest < geniu uman > indispensabil în obţinerea unui vin de mare calitate. Aceştia sunt foarte rari în lume şi costă relativ mult, dar merită".
Aşadar, potrivit specialiştilor, tehnologia de producere a vinului implică o calitate impecabilă a recoltei, mai ales în ceea ce priveşte atingerea stării de supramaturare a boabelor de struguri, o dublă triere a boabelor după desciorchinare, în vederea eliminării eventualelor impurităţi vegetale şi minerale, dar şi a boabelor atinse de mucegai sau insuficient maturate, o procesare menajantă printr-o zdrobire lejeră, o maceraţie prefermentativă la rece (la vinificaţia în alb) sau o maceraţie adecvată obţinerii unui vin super premium (la vinificaţia în roşu), o limpezire raţională a mustului (la vinificaţia în alb), o fermentaţie alcoolică cu o tulpină de drojdie selecţionată de pe arealul viticol pe care se află plantaţia respectivă, respectând, astfel, caracterul "terroir" (suma condiţiilor agroecogeopedoclimatice în car