Antropologul Vintilă Mihăilescu spune că, din punct de vedere al mentalităţilor, încă suntem în post-comunism. Stă mărturie admiraţia necondiţionată faţă de Occident.
„Să facem şi noi ca-n ţările civilizate!" este deviza românului de mai bine de două decenii încoace. Antropologul Vintilă Mihăilescu explică faptul că raportarea permanentă la „fraţii mai mari" din vestul continentului trădează un complex de creştere al României. Acesta se manifestă încă din perioada interbelică şi demonstrează că nici până acum nu am găsit drumul către tipul de societate în care am dori să trăim.
Oricum, invitatul „La masa Adevărului" din această săptămână este optimist. El crede că peste zece ani ţara noastră va arăta mult mai bine decât acum. De ce? Pentru că o societate adolescentină are dezavantajul turbulenţelor permanente, dar are şi avantajul tinereţii şi creativităţii. Vintilă Mihăilescu mizează, ca şi Mircea Vulcănescu, pe faptul că „la români se poate atunci când nu se mai poate". Altfel spus, antropologul se aşteaptă la formarea unei mase critice care va schimba din temelii România.
CARTE DE VIZITĂ
• S-a născut la 23 mai 1951.
• A absolvit Facultatea de Psihologie a Universităţii Bucureşti (1974).
• Cercetător al Centrului de Antropologie al Academiei Române (1979-1991).
• Este specializat în etnopsihologie, identitate şi etnicitate, studiul comunităţilor.
• Profesor universitar la Facultatea de Sociologie şi Psihologie a Universităţii Bucureşti şi la SNSPA.
• A fost director general al Muzeului Ţăranului Român.
• Decorat de preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române (2006).
Adevărul: Criza economică aduce agitaţie şi nelinişti peste tot în lume. Nu vi se pare însă că în România criza morală amplifică această stare de lucruri?
Vintilă Mihăilescu: Într-un fel, criza noastră a început în 1990.