Specialiştii în nutriţie susţin că există o relaţie biunivocă între stres şi mâncare. Mâncăm când suntem stresaţi şi foamea ne provoacă un adevărat stres" - cam aşa s-ar traduce, în mod simplist poate, relaţionarea dintre tensiunea psihică şi dieta alimentară. Dar, la capitolul cauze şi efecte, se pare că există o diferenţiere clară a tipurilor de alimente consumate pentru a reduce stresul. Pe lângă importanţa renunţării la consumul compulsiv al unor produse alimentare, noile strategii de gestionare a stresului recomandă şi alegerea unor alimente cu calităţi nutriţionale specifice pentru astfel de probleme.
Experţii citaţi de revista "Men's Health" au realizat o listă cu cele mai bune şapte alimente pentru combaterea stresului şi susţin că da, ar trebui să mâncăm atunci când suntem stresaţi, pentru că este vorba în fond de o reacţie naturală a organismului, care vrea să stocheze calorii pentru a "lupta mai bine" cu situaţia stresantă. Sfatul nutriţioniştilor este să ne ascultăm cu atenţie "nevoile nutriţionale" şi să consumăm acel tip de alimente de care avem nevoie la momentul respectiv, pentru a contrabalansa efectele negative ale stresului.
1. Papaya
Supranumit şi "fructul îngerilor", papaya este un nutrient care poate bloca hormonii stresului. Cultivat în principal în zonele tropicale, acest fruct originar din America Centrală şi nordul Americii de Sud are un gust de caise si pepene galben. Papaya are un conţinut cu 75% mai mare de vitamina C decât o portocală. De asemenea, acest fruct exotic este bogat în magneziu, potasiu, fier, calciu si alte minerale, dar are şi un conţinut de betacaroten mai mare decât morcovul, având atât beneficii digestive, cât şi antiinflamatoare. Totodată, papaya are beneficii anticanceroase şi detoxifiante, îmbunătăţeşte acuitatea vizuală, accelerează vindecarea rănilor şi ajută la prevenirea sarcinilor nedorite pri