Pe motiv că nu e mulţumită de vechea metodologie prin care se atribuiau lucrările de deszăpezire în municipiu, conducerea Primăriei Timişoara a regândit sistemul de lucrări, sub forma unor contracte pe şase ani, realizate pentru şase zone distincte ale oraşului. În momentul de faţă, după cum a fost întocmită documentaţia de achiziţie, nu există certitudinea că lucrurile vor sta mai bine decât anul trecut în ceea ce priveşte curăţarea drumurilor municipale de zăpadă şi gheaţă. Sigur e doar că, la valoarea estimată a contractului, preţul pe an e de peste trei ori mai scump decât cel de anul trecut.
Nemulţumiri legate de actualul sistem
Schimbarea metodologiei de atribuire a lucrărilor de deszăpezire în Timişoara pare să fi plecat de la o serie de presupuse nemulţumiri ale unor reprezentanţi ai Primăriei Timişoara, cu privire la felul în care au fost gestionate aceste activităţi în ultima perioadă.
Astfel, într-un referat recent al Primăriei, menit să argumenteze nevoia schimbării de abordare a acestor lucrări, se arată că, deşi în ultimii ani în Timişoara au fost efectuate atât acţiuni de deszăpezire, cât şi de combatere a poleiului şi îngheţului, ultima acţiune de deszăpezire, desfăşurată în perioada 15 - 22 decembrie 2009, a demonstrat „incapacitatea tehnică şi organizatorică a operatorilor de a asigura deszăpezirea pe toate arterele de circulaţie contractate şi cuprinse în programul operativ de deszăpezire”.
Ideea este reluată într-un referat al Serviciului Salubrizare al Primăriei, întocmit în acest an, în care se menţionează că soluţia de încheiere a contractelor pentru lucrări de deszăpezire pe o perioadă determinată nu s-a dovedit a fi una fiabilă. „Din experienţa anilor trecuţi (sezoanelor trecute) în care au avut loc ninsori abundente, în Timişoara s-a optat pentru încheierea de contracte de prestări servicii pent