La vârsta de 19 ani, studentul de la Construcţii de maşini este renumit în Zalău pentru desenele sale cu personaje animate.
S-a apucat serios de desen în clasa a VII-a. A furat meseria de la un vecin de bloc, pictor de biserici, însă el a ales domenii mai apropiate de vârsta pe care o avea atunci: natura şi desenele animate.
„Am avut un vecin care picta în biserici. Zilnic mergeam în camera lui de lucru şi îl urmăream cum pictează. Încercam să-i fur meseria. Am învăţat de la el cum să desenez formele şi expresia feţei, cum să pun în valoare părţile importante dintr-un desen”, îşi aminteşte Gabriel.
Pianul şi vioara îi dau inspiraţie
Nu se sfieşte să le spună prietenilor că se uită frecvent la desene animate. „Îmi place foarte mult să mă uit la desene animate, chiar dacă unii spun că sunt doar pentru copii sub 10 ani”, explică Gabriel.
Talentul lui pentru desen este recunoscut şi apreciat în grupul lui de prieteni. „Ei se bucură pentru mine. Toţi ştiu cu ce mă îmi ocup timpul şi mă ajută cu sfaturi. De foarte multe ori îmi dau anumite teme. Ei vin cu ideile pentru o lucrare, iar eu le pun în practică. Desigur că persoana care vine cu ideea primeşte lucrarea finalizată, mie îmi las doar o copie”, spune artistul.
Desenează tot ce-i trece prin minte, dar, spune el, personajele din desene animate îi sunt cele mai dragi. Le-a desenat pe fiecare în parte. Cât priveşte numărul lucrărilor pe care le are, n-a putut să spună un număr.
„Sunt foarte multe. Uneori fac două-trei desene pe săptămână, alteori trei pe zi. Cert este că lunar consum aproximativ 500 de coli. Dacă nu sunt calm, nu pot desena. Iar pentru a mă linişti, ascult muzică instrumentală, de preferat vioara şi pianul”, mai spune el.
Nu vrea să fie artist
Acum este student la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, extensia Zalău, şi-şi doreşte să