Unii dintre noi probabil se pierd cu firea la vederea unei răni deschise sau în faţa unei persoane cu convulsii. Sunt momente când este nevoie de stăpânire de sine, dar şi de cunoaşterea unor măsuri salvatoare.
Accidentele casnice, frecvente
Deşi casa este locul unde teoretic ar trebui să ne simţim în siguranţă, statisticile arată că aici se petrec foarte multe accidente, unele care pot pune viaţa în pericol. Astfel, tot mai multe persoane ajung la Urgenţă din cauza accidentelor produse în locuinţă, cei mai expuşi fiind copiii şi vârstnicii.
Potrivit datelor statistice, accidentele casnice sunt motivul principal pentru care copiii sub trei ani ajung la camera de gardă, aproximativ 70 la sută din cei care îşi pierd viaţa în astfel de incidente nefericite având sub patru ani. În cazul celor mici, sunt frecvente arsurile, acestea apărând în urma contactului cu lichide fierbinţi, curent electric şi cu diverse substanţe chimice.
Arsurile se «sting» cu apă rece
Peste 75 la sută din arsuri sunt produse de contactul cu flacăra. În această situaţie, victima trebuie scoasă de sub acţiunea sursei de căldură, iar dacă este cuprinsă de flăcări, va fi învelită într-o pătură, pentru stingerea focului. Partea arsă trebuie răcită imediat cu apă rece, timp de cinci-zece minute. Răcirea trebuie să se limiteze doar la zona arsă, în caz contrar existând riscul hipotermiei.
Hainele se vor îndepărta, cu excepţia celor care s-au lipit de piele, după care arsura se va acoperi cu un pansament steril sau, în lipsa acestuia, cu un cearşaf curat. Este total contraindicată aplicarea de creme, uleiuri, unguente sau de smântână pe zona arsă, deoarece, prin uscare, acestea vor forma o crustă sub care se pot dezvolta uşor infecţii, care vor întârzia vindecarea.
Ce trebuie să conţină trusa de prim ajutor
Din trusa de prim ajutor de acasă nu trebuie să lip