Numărul tranzacţiilor care implică firme româneşti va creşte în acest an, însă valoarea lor va fi semnificativ mai mică comparativ cu anii de boom economic, astfel că deocamdată nu se poate vorbi de o revenire a acestui sector, potrivit analiştilor specializaţi pe această zonă.
Ziarul Financiar a identificat 20 de posibile companii care ar putea să fie în vizorul firmelor interesate "cu cash" şi care astfel ar putea să revitalizeze piaţa de M&A, un sector din care consultanţii şi avocaţii specializaţi făceau bani buni în perioada 2006-2008.
"În mod cert activitatea de M&A se va dezgheţa şi în România pe un orizont de 12-18 luni datorită efectului combinat al contracţiei economice, companiile nemaiputând creşte organic şi al ajustării, uneori semnificative, a valorii companiilor locale. România are încă multe sectoare neconsolidate plus o nevoie disperată de a vinde participaţii ale statului, ambele teritorii predilecte pentru M&A. Cu toate acestea, nu m-aş hazarda să vorbesc de o eventuală efervescenţă M&A în România, de vreme ce ne confruntăm cu o foarte proastă percepţie investiţională datorată inconsecvenţei şi amatorismului politicilor publice, în special cea fiscală", este de părere Doru Lionăchescu, partener principal la casa de consultanţă Capital Partners.
Firma Capital Partners este implicată în prezent de partea vânzătorilor în discuţiile privind vânzarea unei participaţii la reţeaua de electroretail Domo de către actual acţionar majoritar - (Equest) Trans Balkan Investment.
Pe de altă parte, Gabriela Cacerea, partener al casei de avocatură NNDKP şi unul dintre coordonatorii practicii de M&A a firmei, este de părere că anul acesta s-a anticipat într-un mod optimist o revenire a pieţei atât în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, cât şi în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor. "Revenirea nu va fi una spectaculoasă,