Decizia guvernului francez, de a expulza tiganii care traiesc in tabere ilegale pe teritoriul sau a starnit numeroase reactii din partea presei internationale.
Doua avioane avand la bord 300 de cetateni romani a parasit Franta, joi, potrivit programului guvernului francez de expulzare a tiganilor fara acte de identitate valabile, potrivit Ministerului francez al Imigratiei, scrie CNN. Presedintele roman Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca tara sa va incerca sa gaseasca o solutie la situatia franceza.
"Noi intelegem problemele pe care taberele de romi le-au creat in jurul oraselor franceze si vom colabora cu Franta pentru a gasi solutiile potrivite", a declarat Basescu.
O comisie a ONU a indemnat Franta sa evite deportarea colectiva a tiganilor in Romania. Comitetul pentru eliminarea discriminarii rasiale a declarat ca este preocupat de discursurile politice "discriminatorii" din Franta, noteaza BBC.
Guvernul francez a declarat ca "respecta cu scrupulozitate legislatia europeana" si ajuta romii deportati sa se reintegreze. Franta a trimis recent sute de tigani inapoi in Romania si Bulgaria si a desfiintat mai mult de 100 de tabere ilegale.
284 de tigani au ajuns, joi inapoi la Bucuresti, fapt care mareste numarul total de tigani romani si bulgari expulzati la 8313, fata de 7875 expulzati pe parcursul anului trecut. Represiunea a starnit critici acerbe atat in Franta, cat si in strainatate, scrie Yahoo News.
Vaticanul a declarat ca "nu poti generaliza si nu poti da afara un grup intreg de oameni", in timp ce ONU a avertizat Franta cu privire la actiunile de rasism si xenofobie. Cu toate acestea, Uniunea Europeana a declarat ca va revizui decizia guvernului francez, pentru a verifica daca actiunile de expulzare au fost legale.
ONU a criticat deportarea controversata din Franta a im