Aproape 500 de medici şi asistente au plecat deja, sau îşi fac bagajele pentru munca în străinătate. Cu un deficit de personal medical de peste 3.000 de posturi, spitalele din Moldova nu mai pot face angajări şi duc lipsă de medici, asistente, infirmiere şi brancardieri
Salariile tot mai mici şi condiţiile grele de muncă îi determină pe cei din sistemul sanitar să migreze cât mai repede, ceea ce va determina o triplare a muncii din aprtea celor care rămân. La Iaşi, doar 70% din posturile de medici normate sunt ocupate. Deficite foarte mari sunt la Spitalul „Sf. Spiridon" cu un deficit de 120 de medici şi 200 de asistenţi, sau la Spitalul de Copii „Sf. Maria", unde ar mai trebui angajaţi 50 de medici.
Citeşte şi:
Iaşi: „Belgia mă plăteşte de zece ori mai bine decât ţara noastră“
„Criză" de medici este şi la Spitalul de Psihiatrie Socola cu o lipsă de 60 de cadre, dar şi la Institul de Boli Cardiovasculare, unde nu sunt ocupate nici măcar jumătate din posturi. „Avem nevoie urgentă de zece medici la Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), Alergologie, dar şi 12 asistenţi şi 12 infirmieri. Din cauza deficitului, voi angaja pe perioadă determinată nişte cadre medicale", a spus managerul Ioan Bârliba de la „Sf. Spiridon".
De asemenea, peste 1.000 de posturi de asistente medicale lipsesc din spitalele ieşene, plus alte 1.100 de posturi auxiliare. Plus că din estimările Direcţiei de Sănătate Publică, peste 300 de medici şi 50 de asistente au plecat sau sunt pe picior de plecare în străinătate.
Citeşte mai multe în