Consumul moderat de bere, cu şi fără alcool, este o modalitate de a ne rehidrata după efort fizic, sunt de părere cercetătorii spanioli.
Compoziţia şi caracteristicile sale senzoriale recomandă berea ca fiind o băutură adecvată pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiraţie, facilitând recuperarea după exerciţiul fizic, mai ales când se realizează într-un mediu călduros. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în comun de cercetătorii spanioli de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Granada şi a celor din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid, citat de Asociaţia „Berarii României“, care reuneşte cei mai importanţi producători de bere din ţara noastră.
Aport de vitamine şi antioxidanţi
Studiul, care prezintă cele mai recente descoperiri ale medicilor spanioli în ceea ce priveşte rolul berii în recuperarea metabolismului după exerciţii fizice şi efort, a fost realizat pe un grup de voluntari cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, într-o stare fizică bună, practicanţi obişnuiţi de activităţi fizice şi consumatori obişnuiţi şi moderaţi de bere. „Berea aduce elemente care înlocuiesc pierderile ocazionate de exerciţiile fizice cum sunt aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B şi antioxidanţii. Pe lângă alte proprietăţi, berea se caracterizează prin efectul răcoritor şi puterea de reducere a senzaţiei de sete şi este, consumată moderat, o băutură rehidratantă ideală“, consideră Alin Popescu, specialist în medicină sportivă, medic coordonator al Federaţiei Române de Rugby, referindu-se la concluziile studiului medicilor spanioli, într-un interviu acordat Asociaţiei „Berarii României“.
Studiul
Obiectul cercetării a fost acela de a studia berea ca băutură rehidratantă după un exerciţiu fizic obişnuit, în viaţa de zi cu zi. Subiecţii a fost su