Posibilitatea Romaniei de a fi acceptata in spatiul Schengen, in martie 2011, a inceput sa fie pusa sub semnul intrebarii in ultimul timp odata cu actiunea demarata de guvernul francez de a expulza imigrantii rromi, desi in realitate adevarata problema se afla in stagnarea luptei anticoruptiei, un fenomen prezent in Romania, care pare ca nu poate fi combatut si eliminat.
Ingrijorarile Frantei in legatura cu imigrantii rromi nu sunt o recomandare grozava pentru Romania care isi doreste sa devina membra in zona Schengen, iar oficialii francezi au avut grija sa anunte ca s-ar putea sa nu voteze pro, atunci cand va fi cazul.
Insa jurnalistii de la European Voice sustin ca in fapt adevarata piedica a Romaniei, in indeplinirea acestui obiectiv, o reprezinta coruptia.
"In realitate Romania se lupta sa combata coruptia, iar stagnarea reformelor din domeniul judiciar ameninta serios ambitia de aderare la spatiul Schengen. Asta e amenintarea mai serioasa decat ingrijorarile cu privire la modul in care trateaza rromii, asta daca nu cumva Franta este pornita sa-si foloseasca dreptul de veto", scrie jurnalistul Jim Brunsden.
European Voice reitereaza ideea ca Guvernul roman vede in aderarea la Schengen un pas obligatoriu pentru a deveni un stat UE cu drepturi depline, dar si o dovada ca este privit de pe pozitii egale de catre partenerii sai.
In plus, este vazuta, de asemenea, si ca o uriasa miza electorala: guvernul care duce Romania in Schengen, permitandu-le astfel cetatenilor sa calatoreasca prin Europa fara pasaport, va fi rasplatit, foarte probabil, in sondaje.
In ciuda ambitiilor statului roman, exista, totusi, o ingrijorare larg raspandita in UE ca Romania nu isi indeplineste angajamentele asumate la aderarea la UE, in 2007, in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si reforma justitiei.
@N_