In cartierul Kuncz, din Timisoara, oamenii traiesc o adevarata drama. Problemele de care au parte, in permanenta, sunt strsante si le fac viata un calvar. 178 de case, in care locuiesc 380 de familii, nu au forme legale.
Pe aceste locuri, cu 100 de ani in urma, declara Alex Virag, presedintele comunitatii din Kuncz, exista o fabrica de caramida. Muncitorilor li se dadea sansa sa-si ridice case din pamant, pe care le-au lasat copiilor, nepotilor sau le-au vandut fara acte. Asa se face ca peste jumatate din populatia cartierului nu detine acte pe case.
Parte dintre cetateni nu detin nici acte de indentitate. Numarul lor se ridica la circa 250 de persoane. Din aceasta pricina, oamenii nu pot sa se inscrie la medicul de familie, nu pot sa gaseasca un loc de munca, nu beneficiaza de alocatie sau de ajutoare sociale.
Politia zice ca e greu de rezolvat aceasta situatie. Fara acte pe spatiu de locuit, nu se emite cartea de indentitate. Sunt sfatuiti sa deschida procese. Or, oamenii de acolo nu au bani nici macar de paine, dar sa mai umble prin instanta.
Cartierul, depozitar de gunoaie,
mirosuri si insecte
Strazile arata jalnic. Sunt facute zob. O armata de tancuri daca ar fi trecut pe ele si nu aratau in asa hal. Canalizarea e subreda. Ploile torentiale transforma arterele cartierului in lacuri de acumulare. Dejectiile, provenite de la o ferma din apropiere, au infectat apa din fantanile din curti, au distrus mare parte din vegetatia cartierului.
Mirosurile pestilentiale, greu de suportat si tot soiul de insecte domina cartierul. Locuitorii sunt nevoiti sa stea cu geamurile caselor inchise si sa-si
protejeze cum pot copiii de intepaturile ganganilor. Carute si masini sosite din alte cartiere deserteaza la marginea cartierului sau pe strazi laturalnice, reziduuri, moluz, mobilier dezmembrat etc