Deşi un act normativ dă dreptul autorităţilor locale să se împrumute la o dobândă modică de la stat pentru a putea achita datoriile pe care le au către firme, până acum, nici o primărie din Dolj nu a luat bani cu împrumut de la Ministerul Finanţelor.
Primăriile doljene nu vor să se îndatoreze la stat. Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, până zilele trecute nici o primărie nu a înaintat procedurile pentru a se împrumuta de la Ministerul Finanţelor, aşa cum prevede OUG nr. 51/2010, pentru a plăti sumele restante faţă de operatorii economici. Primăriile se pot împrumuta la o dobândă de 6,25% pe an, pe o perioadă de cinci ani, dar cu o perioadă de graţie de un an.
Firmele private care au executat lucrări pentru primării sunt în pragul falimentului pentru că de un an - un an şi jumătate nu şi-au încasat banii de la autorităţile locale. OUG nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie consideră datorii către firme toate obligaţiile restante ale autorităţilor locale către operatorii economici neachitate la 31 martie 2010. Potrivit Trezoreriei Dolj, la 31 martie 2010, datoriile primăriilor către firme (către terţi) erau de 15,5 milioane de lei, aşa cum reiese din declaraţiile autorităţilor locale. În Craiova există cinci firme care au de recuperat sume ce depăşesc 500.000 de lei de fiecare de la diverse primării din judeţ. Firmele care au de recuperat bani grei de la primării spun că nu au soluţii. „Sunt sume pentru care eu am emis facturi şi am plătit TVA-ul la stat, dar nu mi-am încasat banii, deşi lucrările au fost executate de anul trecut“, a spus, în urmă cu ceva vreme, reprezentantul unei companii care avea de recuperat 400.000 de lei de la mai multe primării din judeţ.
De ce nu se împrumută primăriile
Avantajele ar fi pentru ambii parteneri de afaceri: primări