Bugetul general consolidat urmează să se închidă pe şapte luni cu un deficit de 3,9% din PIB, faţă de ţinta anuală indicativă de 6,8% din PIB.
Nominal, deficitul s-a ridicat la aproape 20 mld. lei, afirmă surse din Ministerul Finanţelor. Informaţii detaliate privind execuţia bugetară la sfârşitul lunii iulie urmează să fie date publicităţii astăzi.
Surse oficiale afirmă că încasările bugetare nu au mers atât de prost în iulie, cât ar fi fost de aşteptat după şocul produs asupra preţurilor de majorarea TVA la 24%, tocmai într-un sezon în care activitarea economică este în mod tradiţional mai slabă.
Deficitul la şapte luni de 3,9% din PIB este calculat după noua prognoză privind produsul intern brut anual estimat, de 511,6 mld. lei, corespunzător unei scăderi economice de 1,9%, în timp ce precedenta estimare oficială indica un PIB de 538,9 mld. lei.
Odată realizată rectificarea bugetară, misiunea Finanţelor este de a găsi soluţii pentru achitarea arieratelor de 1,9 mld. lei în principal către sectorul farmaceutic, aceasta fiind una dintre condiţiile pentru ca FMI să ia în discuţie luna viitoare scrisoarea suplimentară de intenţie negociată recent de România la acordul stand-by. În prima jumătate a anului, încadrarea în ţinta de deficit bugetar stabilită cu FMI a fost obţinută tocmai pe seama creşterii arieratelor şi a sacrificării investiţiilor.
Cu alte cuvinte, relevanţa respectării ţintei este relativă atât timp cât nu reflectă neapărat performanţa finanţelor publice în colectarea impozitelor şi administrarea cheltuielilor, ci doar un mecanism de stopare a plăţilor către diverşi creditori în momentul în care se constată că încasările bugetare sunt insuficiente pentru ca deficitul să rămână în limita agreată cu FMI.
Reducerea arieratelor până la eliminare a fost principala solicitare a Fondului la precedenta misiune de evaluare