Aşa-numita "apă uscată" constă într-o picătură de apă înconjurată de nisip de siliciu, scrie The Telegraph.
În fapt, picătura de apă reprezintă 95% din masa particulei create, care are aspect asemănător cu zahărul pudră. Cercetătorii cred că apa uscată ar putea lupta cu succes împotriva fenomenului încălzirii globale.
Testele arată că apa uscată reuşeşte să absoarbă de trei ori mai mult dioxid de carbon decât apa obişnuită. O altă aplicaţie a apei uscate este stocarea metanului şi mărirea potenţialului energetic al acestuia.
Descoperirea a fost prezentată recent de dr. Ben Carter, de la Universitatea din Liverpool. "Să sperăm că apa uscată va face valuri în viitor", a spus cu entuziasm Carter. El consideră că numărul mare de aplicaţii recomandă apa uscată drept o soluţie pentru viitor.
Aplicaţii în farmaceutică şi alimentaţie
Apa uscată poate fi folosită şi pentru a accelera reacţiile dintre hidrogen şi acidul maleic. În urma acestui proces rezultă acidul succinic, un produs folosit în industria farmaceutică şi în alimentaţie. Dr. Carter spune că tehnologia poate fi adaptată pentru a crea emulsii "uscate", combinaţii de două sau mai multe lichide care nu se amestecă, gen apa şi uleiul.
Emulsia reprezintă un amestec format din două lichide insolubile unul în celălalt. Aceste emulsii uscate ar putea face mai sigur şi mai uşor transportul lichidelor periculoase.